Dış Etkenler Sizi Mutsuz Etmesin
21 11
2019

Dış Etkenler Sizi Mutsuz Etmesin

Dış Etkenler Sizi Mutsuz Etmesin

Piyasa çok durgun, bir daha ne zaman satış yapabileceğimi bilmiyorum.

Finansal dalgalanmalar ne yazık ki hayatımızın bir parçası. Özellikle şu sıralar hem Dolar hem Euro aldı başını gitti. Alım gücü düşük ve piyasalar durgun. Gayrimenkul piyasasında gündelik harcamalara oranla daha büyük paralar dönüyor, yani insanlar daha uzun süreli finansal vaatlerde bulunmak durumunda. Bu yüzden de buhran dönemlerinden belki de en çok gayrimenkul piyasası etkileniyor.

Siz de piyasa durgun olduğunda kemerleri sıkmak ve minimal harcama ile dönemi atlatmak gerektiğini düşünenlerden misiniz?

Bu düşünce genel anlamda bakıldığında oldukça mantıklı gelebilir. Sonuçta buhran dönemleri insanda kıtlık algısı oluşturuyor. Kıtlık zamanlarında herkesin odak noktası yokluğu çekilen şey oluyor ve daha fazla yokluk çekmemek için kısıtlamalar yapıyorlar. İşte hata da tam burada başlıyor.

Konuyu daha fazla ilerletmeden önce, piyasada durgunluk yaşanan dönemlerde sizin içinde bulunduğunuz ruh halini ve hareketlerinizi değerlendirmek istiyoruz. Lütfen aşağıdaki soruların cevaplarını kendinizi düşünerek verin:

Piyasa durgunlaştığında aşağıdaki düşüncelere kapılıyor musunuz?

Yeterince müşterim yok.
Rakiplerim hala iş yapıyor.
Başarılı olamayacağım.
Çok fazla rakip var, acilen başka bir iş bulmalıyım.
Piyasa kötüye gittiğinde aşağıdaki duygulara kapılıyor musunuz?
Korku
Stres
Endişe
Piyasanın durgunluk zamanlarında hareketlerinizi kısıtlıyor musunuz? Normalde hafta sonu çalışmıyorsanız o dönemde hafta sonları da çalışıyor musunuz mesela?
Yukarıdaki sorulara cevabınız evetse, kıtlık algısına kapılmışsınız demektir. Kıtlık algısı sizde endişe temelli duygular oluşturarak negatif hissetmenize sebep olur. Kendinizden vazgeçer ve işinizi ayakta tutmaya çalışırsınız. Önceliğiniz kazancınız olur ve mutluluk seviyeniz tamamen ona bağlı olarak değişir.Şimdi yukarıda bahsettiğimiz hataya geri dönelim.Durgunluk dönemlerinde yaptığınız hata şu: Düşünceleriniz sizden bağımsız faktörlere bağımlı olarak gelişiyor. Örneğin; ekonomi kötüyse, sizin moraliniz de kötü. Bu da sizi günlük işlerinizden alıkoyuyor.Bu yüzden, düşünme şeklinizi proaktif bir yapıya dönüştürmelisiniz. Ruh halinizi dış faktörler etkilemeyecek. Aksine; kendi düşünceleriniz, duygularınız ve aksiyonlarınıza odaklanarak kendi ruh halinizi kendiniz yapılandıracaksınız.

Peki, kendinizi proaktif olmak konusunda nasıl motive edebilirsiniz?

Aşağıdaki 5 yöntem bu düşünce yapısına sahip olmanız için size yardımcı olacak:

1. Kıtlık algısından kurtulun
Proaktif düşünce yapısına sahip olabilmek için önce kendinize yoğunlaşmayı öğreneceksiniz. Dış faktörlere karşı kendinizi kapamak ve sadece içsel dünyanıza odaklanmak öyle kolayca yapabileceğiniz bir şey değil. Nasıl spor yaparak kaslarınızı süreç içinde geliştiriyorsanız, bu sisteme de zamanla alışacaksınız.

Başarılı insanların sahip olduğu ortak düşünce; başarılı olmanın sadece ama sadece kendileri ile ilgili olduğudur. Bu insanlar sürekli fırsat kovalar ve kötü durumlardan iyi sonuçlar çıkarabilirler. Çünkü dış faktörlere kendilerini kapamış ve her şeyi iyileştirebilecek kişinin kendileri olduğuna inanmışlardır.

Siz de kendinize güvenmeli ve çözümleri kendiniz geliştirmelisiniz.

2. Başarıya İnanın
Kıtlık algısından ancak ve ancak başarılı olacağınıza inanırsanız kurtulabilirsiniz. Her şeyi başarabileceğinize ve gücün sizin içinizde olduğunuza inanmanız gerekiyor. 
“Peşinden gidecek cesarete sahipseniz tüm hayalleriniz gerçekleşir.” - Walt Disney

Aşağıda sayacağımız her maddeye inanın, başarılı insanlar bu çıkarımlara inanıyorlar.
Değişimden korkmamak gerekiyor, değişim büyüme ve gelişme için fırsatları değerlendirmek demektir.Amacınızı koymalı ve başaracağınıza inanmalısınız. Nasıl başaracağınız zaten hallolur.
Bilinmezlik herkeste rahatsızlık hissi uyandırır, sadece sizde değil. Önemli olan onu kabullenmektir.
Engeller sonuca ulaştırmayı geciktirebilir, ama asla engellemez.
Para akışı başarı yolunda gereklidir. Masraflarınız bir noktada kazancınız olacak.
3. Ne istediğinizi bilin
Bir şey başarabilmenin anahtarı kesinlikle onu istemekten geçiyor. Burada istek kelimesinin altını çizmek istiyoruz. Başarılı olmayı istemek yeterince iyi bir istek değil mesela. Başarı nedir ki? Bugünün sonunda hala hayatta olmak da bir başarı örneği, ama aklınızdan geçenin bu olmadığını biliyoruz.

İş hayatınızla ilgili bir istek belirtirken önce önünüzdeki 12 ay içerisinde ulaşmak istediğiniz noktaları belirleyin. Pazarlama kanallarımı geliştirerek satış sayımı %10 artıracağım gibi özelleşmiş bir istek başarılı bir istek mesela.

Ama bu isteği belirlemeden önce önünüzdeki 1 yılı idealize ederek şu sorulara cevap vermiş olmalısınız:

Haftada kaç saat çalışacaksınız?
Hedef kitleniz kim?
İdeal müşteri tanımınız nasıl?
Müşterileriniz sizden memnun mu?
Gelir hedefiniz?
Bu soruları çeşitlendirebilirsiniz. Bu istekleri belirlerken durgun ekonomiye aldanmayın, her zaman ideal olanı hedefleyin.
4. Yavaşlatıcı düşüncelerden kurtulun
Önümüzdeki yıl sahip olacağınız ideal iş modelini hayal ettiğinizde, bu hayale gölge düşüren düşünceler neler? 
Pazarlama konusunda iyi değilim.
Yeterince enerjik hissetmiyorum.
Belki de yeterince zeki değilim


Emlak

Emlak

Emlak

Emlak

Emlak

Emlak

Emlak

Emlak
Emlak
Emlak
Emlak
Emlak

Emlak

Emlak konusunda sizlere en iyi hizmeti vermek için çalışıyor

Emlak

Emlak konusunda sizlere en iyi hizmeti vermek için çalışıyor

Emlak

Emlak konusunda sizlere en iyi hizmeti vermek için çalışıyor

Emlak

Emlak konusunda sizlere en iyi hizmeti vermek için çalışıyor